4 manieren om bij te dragen aan het milieu

  • door

We moeten allemaal een steentje bijdragen als het gaat om het milieu. We moeten wel want het staat er niet allerbest voor en als het slecht gaat met het milieu, gaat het ook slecht met ons. Maar om iets bij te dragen, moeten we vaak iets aan ons gedrag veranderen en dat is niet makkelijk. Daarom dacht ik dat het een goed idee zou zijn met tips om gedrag te beteren ten gunste van het milieu. Lees je mee?

Plastic? Nee dank u!

Een belangrijke factor in de milieukwestie is plastic. We produceren een hoop plastic met z’n allen. Als je er op gaat letten, zie je dat alles tegenwoordig in plastic verpakt wordt. Ook als het niet nodig is. En al dat plastic is enorm schadelijk voor het milieu. Minderen dus! Maar hoe? Neem eigen zakjes mee voor groenten, fruit en broodjes. Die plastic tasjes zijn dan niet nodig. Neem eigen kratten en tassen mee voor boodschappen en sla de rietjes in restaurants af. Dit zijn kleine tips maar als we allemaal bijdragen, maken we een verschil.

Op de trappers

Verder zien we dat co2 veel impact heeft. Een simpele manier van gedrag veranderen, is de auto zo nu en dan laten staan. Ga fietsend of lopend naar je werk. Dit hoeft helemaal niet lang te duren of veel moeite en geld te kosten. Met een goedkope e-bike kom je al een heel eind, en snel ook. Maar als ik zeg ‘op de trappers’ dan kan dat ook op je eigen trappers. Wandelen is immers goed voor je. Maar zolang het geen co2 uitstoot heeft, is alles goed.

Niets wordt verspild

Verspilling is enorm zonde, dat weten we allemaal. Maar wist je dat we in het westen van de wereld 30% van ons voedsel weggooien. Dat is belachelijk veel. Een goed ding om in je achterhoofd te houden, is dat we hier maar zelden tekort komen en dat je beter later bij kan bestellen dan dat je van te voren te veel besteld en het wordt uiteindelijk de prullenbak in gekieperd.

Kiezen doen we bewust

Uiteindelijk komt het allemaal neer op bewust zijn van de keuzes die je maakt. Geen vliegtuigticket maar een treinticket. Geen vlees maar vegetarisch. Papieren rietjes in plaats van plastic. Door deze keuzes bewust te maken, zal je zien dat we veel op de automatische piloot doen en dat het niet moeilijk is om aan te passen.
We moeten allemaal op deze wereld wonen en er dus ook voor zorgen.