1 december 2021

Alles wat je moet weten over dakpannen

2 min read

Grotendeel van alle woningen in Nederland zijn voorzien van dakpannen. Niet iedere dakpan is hetzelfde, er zit zelfs veel verschil in het soort materiaal en model. Op zoek naar de juiste dakpannen in Emmen en nieuwsgierig welk soort dakpan het best past bij jouw huis? Lees dan snel verder. 

Welke soorten dakpannen zijn er?

Er wordt onderscheid gemaakt tussen 3 soorten dakpan materiaal, namelijk: klei, beton en hout. Kleidakpannen, ook wel keramische dakpannen, worden het meest gebruikt en zijn oranje van kleur. Een voordeel is dat ze vaak niet worden vervangen, ze gaan namelijk wel 50 jaar mee. Belangrijk is om deze dakpannen af te werken met een glazuurlaag, zo voorkom je dat bacteriën een groene aanslag achterlaten. Ook kun je kiezen voor betonnen dakpannen, deze hebben een levensduur van ongeveer 30 jaar en zijn relatief goedkoper dan kleidakpannen. Ook zijn betonnen dakpannen eenvoudig te leggen en zijn ze goed bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Tot slot zijn er nog houten dakpannen, echter worden deze bijna niet meer gebruikt. Ze zijn eenvoudig zelf te leggen en worden dan ook vaak gebruikt op het dak van een schuurtje of tuinhuis. Houten dakpannen zijn goedkoop, maar tegelijkertijd ook beperkt in levensduur. 

Verschillende vormen dakpannen 

Nu we weten dat er verschillende materialen zijn, kijken we naar modellen en vormen dakpannen. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt in holle en platte dakpannen. Holle dakpannen zijn makkelijk te herkennen aan hun opvallende, golvende vorm. Door de holle vorm is het eenvoudig om deze achter een andere dakpan te haken. Op die manier kunnen de dakpannen niet naar beneden glijden. Platte dakpannen, ook wel vlakke dakpannen genoemd, hebben strakke en moderne uitstraling. Wanneer je kiest voor een platte dakpan met sluiting, voorkom je dat er vocht achter de dakpan komt. 

Welke dakpan past het best bij mijn huis? 

Allereerst kijk je natuurlijk naar de stijl van het pand en wat je smaak is. Ga je voor een holle dakpan met een klassieke uitstraling of toch liever een moderne look van de platte dakpannen? Let dan wel op om eerst naar de hellingshoek van het dak te kijken. Niet ieder model is geschikt voor elke hellingshoek. Door het verkeerde type dakpan te plaatsen loopt de kans op vochtproblemen op. Ook is het belangrijk om goed te kijken naar wat het dak kan dragen, een model van beton is bijvoorbeeld een stuk zwaarder dan een keramische dakpan. Kies dan voor een ander type dakpan, of laat de constructie verstevigen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *