De juiste soort lijm kiezen

  • door
lijm

Als jij een keuze moet maken, waar deze ook over gaat, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk informatie verzamelt. Je kunt namelijk alleen maar een slimme keuze maken als je de verschillen goed weet, en goed weet wat je wilt. Ook bij het kiezen van een type lijm is dat niet anders. Je denkt misschien dat een lijm gewoon een lijm is, en dat het simpelweg of wel plakt, of niet. Niets is minder waar. Het is wel degelijk erg belangrijk dat je goed weet welke soort lijm jij moet gebruiken om een aanhechting te maken. Er is natuurlijk een groot verschil tussen houtlijm of epoxy lijm! Hier een kort overzicht van variabelen waar jij rekening mee moet houden.

Welke materialen wil jij aan elkaar lijmen?

Als je de juiste lijm wilt vinden, is het belangrijk dat jij een beetje weet wat voor materialen jij gebruikt, en hoe dat de keuze qua lijm beïnvloedt. Elk materiaal heeft weer andere eigenschappen, en soms wil je twee verschillende materialen aan elkaar verbinden. Voordat je gaat kijken naar verschillende soorten lijm is het dus slim om alvast even goed op te zoeken hoe jouw materiaal op verschillende soorten lijm reageert.

Hoe sterk moet de verbinding zijn?

Misschien wel de belangrijkste overweging is de sterkte van de verbinding. Als je van plan bent veel gewicht te zetten op het gelijmde gedeelte dan heb je uiteraard een veel sterkere verbinding nodig dan wanneer het geen dragende functie heeft. Bedenk jezelf in hoeverre de verbinding aan krachten wordt blootgesteld, en hoe deze krachten op de lijm werken.

In wat voor omstandigheden moet de lijm stand houden?

Zelfs bij zoiets als een vliegtuig worden verschillende onderdelen vastgelijmd. Deze verbindingen moeten bestand zijn tegen hele harde winden, regen, zware vrieskou, en andere weersomstandigheden. In principe is alles dus mogelijk, maar je moet wel goed weten waar de lijm aan blootgesteld gaat worden. Sommige lijmen werken alleen als ze goed droog blijven, en andere werken weer alleen met een bepaalde temperatuur. Ook blootstelling aan chemicaliën, vloeibaar of in gasvorm, kan desastreuze gevolgen hebben voor een lijm wanneer hier niet aan gedacht is.

Kun je het gemakkelijk laten drogen?

De meeste lijmen hebben enige tijd nodig om tot een harde verbinding te komen. Het kan ontzettend veel verschillen, tussen soorten lijm, hoe snel de verbinding opdroogt. Als jij gemakkelijk de materialen op de juiste plek kunt houden dan maakt het misschien niet zoveel uit hoe lang het duurt. Soms heb je echter geen mogelijkheid om langdurig alles op z’n plek te houden, en dan wil je natuurlijk dat de lijm snel droogt.

Hoe dan ook, er zijn veel variabelen waar je rekening mee moet houden. Met een beetje speurwerk kom je er wel uit wanneer je de bovenstaande informatie hebt verzameld. Eventueel kun je natuurlijk ook aan een professional om advies vragen.