Een parketvloer leggen: waar let je op?

  • door

Voor veel mensen is het een fluitje van een cent, voor anderen weer de hel op aarde: een parketvloer leggen. Er zijn tal van factoren waar je op moet letten en rekening mee moet houden. Zie jij door de bomen je parket niet meer? Lees dan dit blog voor een paar handige tips die jou op weg helpen!

Check de ondergrond

Er zijn verschillende soorten ondergrond waar jij de vloer op kunt gaan leggen en elke soort heeft zijn eigen aanpak nodig. In dit blog vertel ik je meer over een houten en betonnen ondergrond.

Voor een betonnen ondergrond is het belangrijk de vloer voor te bereiden op de parketvloer. Haal alle losse en vaste uitsteeksels weg en verwijder oneffenheden in de ondergrond. Vul gaten op met mortel om een zo gelijk mogelijke ondergrond te creëren.

Ook bij een houten ondergrond is het essentieel om de ondergrond te reinigen van loszittende uitsteeksels. Verwerk uitstekende schroeven of spijkers in de planken om zo een gelijke ondergrond te maken. Zorg dat de vloer goed vast zit voor dat je het parket gaat leggen!

Bereid jezelf voor

Goed om te weten voordat jij een parketvloer gaat leggen is dat een parketvloer haaks op de ondervloer moet komen te liggen. Als je hier vragen over hebt, kan je even naar Laminaatenparket.nl gaan om jezelf in te lezen en nog meer handige tips te bekijken over het leggen van vloeren!

Bij parket is het belangrijk dat de vloer aan de ruimte gewend raakt waar het parket komt te liggen. Laat het parket daarom minimaal twee dagen wennen aan de omgeving door het er neer te leggen en te laten rusten. Vergeet niet: de ruimte mag niet te vochtig zijn, dan kan het hout krom trekken. Wacht dus liever nog even als je net geschilderd of gestuct hebt met het laten acclimatiseren van jouw parketvloer.

Leggen maar!

Parket is een natuurproduct. Daarom is het verstandig om verschillende pakken parket door elkaar te gebruiken tijdens het leggen. Zo voorkom je dat de vloer in kleurvlakken wordt verdeeld en ziet het eindresultaat er een stuk natuurlijker uit.

Er zijn twee manieren om parket te leggen: vast en zwevend.

Wanneer een parketvloer vast wordt gelegd, betekent dit simpelweg dat de vloer direct wordt verlijmd met de ondervloer. Zwevend leggen betekent dat de parketvloer los op de ondergrond bevestigd wordt.

Kijk op Laminaatenparket.nl hoe je het beste een parketvloer zwevend of vast kan leggen. Veel succes!