1 december 2021

Een verbouwing financieren

3 min read

Eens in de zoveel jaar is het weer tijd om je woning of bedrijfspand een makeover te geven en het gebouw te verbouwen. Een verbouwing is echter een grote klus, die veel tijd en geld in beslag neemt. De kans is dan ook groot dat je een lening moet afsluiten om een verbouwing te financieren. Het is dan ook niet vreemd dat het financieren van een verbouwing een veel voorkomend leendoel is bij de Nederlandse banken. Maar hoe pak je dit proces het beste aan? En waar je kan de voordeligste lening voor een verbouwing aanvragen?

De kosten van een verbouwing

Voordat je over leningen gaat nadenken, is het handig om te kijken naar de kosten van een verbouwing. Het is dan ook belangrijk dat je een concrete schatting maakt van hoeveel geld de verbouwing je gaat kosten. Wanneer je hier een goed beeld van hebt, kan je namelijk kijken of je een lening moet afsluiten. Bij het opstellen van deze lasten is het belangrijk dat je niet te krap rekent, want als de kosten tegenvallen moet je in dit geval nog extra geld bijlenen.

Doe je de verbouwing niet zelf? Dan zijn de kosten natuurlijk anders. Je kan namelijk een aannemer inhuren die het werk voor je doet. Dit bedrijf zorgt niet alleen voor al het materiaal, maar doet ook het werk. De kosten hiervan kan je eenvoudig achterhalen door een offerte aan te vragen. Hierbij is het verstandig om verschillende offertes aan te vragen om de kosten met elkaar te vergelijken.

Wanneer je de totale kosten van de verbouwing weet, is het tijd om te kijken of je geld moet lenen voor de verbouwing. Natuurlijk is het goedkoper om je eigen vermogen te gebruiken voor de verbouwing, maar soms is geld lenen noodzakelijk.

Hoeveel geld kan ik lenen?

Het geldbedrag wat je nodig hebt is niet altijd gelijk aan het geldbedrag wat je daadwerkelijk mag lenen bij een bank. De hoogte van je maximale lening hangt namelijk af van diverse aspecten. Het belangrijkste aspect is jouw maandelijkse inkomen. Hoe meer geld je elke maand verdient, hoe meer geld je over het algemeen kan terugbetalen aan de geldverstrekker. Hiernaast zijn de vaste lasten ook erg belangrijk. Op rente.nl kan je berekenen hoeveel geld jij maximaal mag lenen bij de verschillende aanbieders.

Welke lening moet ik kiezen?

In Nederland kan je kiezen tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet, maar welke moet ik kiezen? Bij een persoonlijke lening leen je op één moment een vast geldbedrag dat je over een van tevoren afgesproken looptijd terugbetaalt aan de geldverstrekker. Hierbij zijn de maandelijkse lasten dus van tevoren bepaald. Bij een doorlopend krediet is dit niet zo, aangezien je geld kan opnemen tot je de kredietlimiet hebt bereikt. Je betaalt bij deze vorm van lenen alleen rente over het opgenomen geldbedrag. In de meeste gevallen is een persoonlijke lening aantrekkelijker, doordat de rente hierbij lager is als bij een doorlopend krediet. Bij een verbouwing wordt dan ook vaak gekozen voor persoonlijke lening. Het is dus wel belangrijk dat je, voordat je de lening afsluit, een goede indicatie hebt van de totale kosten.

Is mijn lening voor een verbouwing aftrekbaar?

Een verbouwing zorgt er vaak voor dat de waarde van een woning of gebouw toeneemt. Kies je voor een persoonlijke lening? Dan is de rente aftrekbaar in Box 1, het belastbaar inkomen uit werk en woning. Hierbij is het noodzakelijk dat de lening daadwerkelijk wordt gebruikt voor het verbeteren van de woning, niet voor interieur. Meer hierover kan je lezen op de website van de belastingdienst.

Het vinden van de goedkoopste lening

In Nederland zijn er verschillende aanbieders waar jij een lening kan afsluiten. Vaak zien we dat mensen direct stappen naar de bank waar ze ook hun betaalrekening hebben. Echter is dit bijna nooit de goedkoopste optie, waardoor men al snel meer rente betaalt dan nodig. Het is dan ook altijd belangrijk om de verschillende aanbieders goed met elkaar te vergelijken om erachter te komen welke aanbieder jou de goedkoopste lening kan aanbieden. Dit kan je tegenwoordig eenvoudig en snel doen online.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *