Sporten met een gehoorapparaat, kan dat?  

  • door

Afgelopen jaren is gezond eten en veel bewegen steeds belangrijker en vooral populairder geworden. Zowel jong als oud duik tegenwoordig de sportschool in of trek hun sportschoenen aan voor een lekker rondje hardlopen of wandelen. In veel gevallen is dit gewoon vanzelfsprekend maar hoe zit dat eigenlijk met een gehoorapparaat in het oor? Kan je gewoon alle sporten beoefenen als je een hoortoestel draagt of zijn dingen om rekening mee te houden? Hieronder delen we graag onze ervaringen en tips met je.

Overleg altijd met je audicien

Laat je een gehoorapparaat aanmeten of heb je er al eentje in je bezit? Zorg dan dat je de audicien even raadpleegt als je een sport wilt of gaat beoefenen. De audicien weet tenslotte het beste wat je wel kunt doen en wat je niet kunt doen. Daarnaast zijn ze gespecialiseerd in je hoortoestel en kunnen ze je vertellen wat je wel en niet kan doen. Ook kan de audicien hier rekening mee houden als het hoortoestel wordt aangemeten. Een hoortoestel wat net niet goed in uw oor past zal er bijvoorbeeld veel eerder uitvallen met bewegen dan een hoortoestel die wel optimaal in het oor ligt. Daarnaast zijn er ook nog verschillende toestellen, je hebt een model voor in het oor en je hebt een model voor achter het oor. Beide hebben weer hun voor en nadelen tijdens het sporten.

Accessoires voor je gehoorapparaat

 Er bestaan tegenwoordig ook accessoires voor je gehoorapparaat. Zo bestaan er bijvoorbeeld koortjes die je aan het apparaatje kan bevestigen. Dit koortje kan voorkomen dat je ze kwijtraakt als je ze even uit doet of dat je ze kwijtraakt als ze per ongeluk uitvallen. Er bestaan er ook hoesjes die je hoortoestel beschermen tegen vuil en zweet en zweten gebeurt over het algemeen wel bij het sporten. Door dit hoesje te gebruiken houd je, je hoortoestel schoon en fris en blijft de kwaliteit ook optimaal. Beoefen je een watersport zoals roeien, zwemmen of waterpolo? Dan kan het verstandig zijn om te kijken naar een hoortoestel dat waterdicht is.

Ga niet zomaar sporten zonder hoortoestel

Soms kan het zijn dat het hoortoestel voor u in de weg zit tijdens het sporten. Dit kunnen we uiteraard begrijpen. Toch is het niet verstandig om zonder gehoorapparaat in het oor te gaan sporten. Zeker niet als je u bijvoorbeeld buiten een rondje gaat hardlopen. Zonder gehoorapparaat hoort u toch minder en kan het best zijn dat u het langsrijdende verkeer niet hoort met alle gevolgen van dien.