Het huis winterklaar maken

  • door

Het wordt echt koud. Twee weken geleden tikte we nog eens de twintig graden aan maar inmiddels zien we meer enkele dan dubbele cijfers op de weersverwachting. Tijd dus om ons weer voor te bereiden op de winter. Want alhoewel dat koude weer en die gure maanden zijn charmes hebben, vind ik persoonlijk niets erger dan het de komende vijf maanden aan één stuk door koud hebben. Helemaal als ik gewoon in mijn eigen huis ben. Daarom besloot ik deze blog te schrijven want hoe zorg je nu voor een huis dat bestand is tegen de koude wintermaanden? Ik vertel het je, lees je mee?

Opstoken tegen de kou

Warmte is het belangrijkste. We verliezen een hoop energie in de winterdagen enkel aan het warmhouden van onszelf. Dat is niet te voorkomen als je de deur uit moet maar eenmaal binnen worden we er ook gewoon blijer van als het warm en behaaglijk is. Zorg er daarom voor dat je middelen hebt om de boel op te stoken. Het is logisch dat je niet de hele winter de thermosstaat op wilt schroeven. Maar met een extra kacheltje dat je kan verplaatsen, bepaal jij waar extra warmte nodig is. Dit warmt ook sneller op en dat kost minder energie.

Geen warmte verliezen

Een grotere opdracht om je huis winterklaar te maken, is het isoleren van de hele boel. Enkel laags ramen laten een hele hoop warmte ontsnappen. Zorg dus minstens voor dubbele dikte en het liefst driedubbel. Daarnaast stijgt warmte op. Wanneer het dak niet goed geïsoleerd is, verlies je hier dus ook een hoop warmte door. Dan kan je stoken wat je wilt maar warm zal het nooit worden. Het dak kan je ook zelf fiksen als je wat tijd over hebt en handig bent. Met EPDM platen isoleer je het beter, tijdelijk of permanent.

Beetje extra

Maar warmte zit ook in gezelligheid. Dekentjes en warme thee zorgen ook voor een heleboel warmte. Combineer dat met een gezellige avond met vrienden of familie en je bent al een heel eind. Wil je nu wel een praktische warmtebron die ook nog eens gezellig is, denk dan aan een kachel of open haard. Alleen al het zien van vuur zorgt voor een lichamelijke reacties bij ons, waardoor we het warm krijgen.

Blijf warm deze winter met deze paar tips. Voor je het weet is de temperatuur buiten weer hoger dan binnen en zitten we massaal met z’n allen op het terras. Dan schrijf ik wel een blog over hoe je het koel houdt in de zomermaanden