28 januari 2022

Hoe zorg je dat het niet gaat lekken?

2 min read

Waar het aanleggen van leidingen in je huis al een hele klus kan zijn, is het ook daadwerkelijk goed aanleggen van de leidingen misschien nog wel een veel grotere klus. Waar je bij veel klussen in en om het huis weg kunt komen met zo hier en daar een ‘kleinigheidje’ dat niet helemaal perfect is, dit bij leidingwerk geen optie. Een niet goed geplaatste leiding kan zorgen voor lekkage en daarmee niet alleen veel schade, maar ook behoorlijk gevaarlijke situaties.

Doe het goed of doe het niet

Heb je nog nooit zelf iets gedaan op het gebied van leidingen? Dan zou het niet nodig moeten zijn om dit te lezen, maar ten overvloede: het is geen goed idee om zelf alle leidingen in je huis eens even te gaan vervangen. Waar je schuren, schilderen en andere klussen vaak al doende wel kunt leren, is dit bij leidingwerk toch wat lastiger. Niet weten wat je aan het doen bent, kan hier veel grotere gevolgen hebben. Zaag de waterleiding in je huis af op een plek of moment (als de hoofdkraan nog openstaat, bijvoorbeeld) dat niet handig is gekozen, en je zet zo je hele huis onder water. Lastig en het geeft je waarschijnlijk heel wat schade. Doe je hetzelfde met een gasleiding, dan zijn de gevolgen uiteraard al snel nog vele malen groter, en breng je niet alleen jezelf, maar ook omwonenden in gevaar.

Heb je kortom geen idee hoe je het aan moet pakken met leidingen, doe het dan maar liever niet zelf. Je bespaart jezelf en anderen veel ongemak en tijd als je het gewoon laat doen door iemand die er wel verstand van heeft. Die wel precies weet wat er moet gebeuren en op welke manier. Want het vervelende aan leidingen is, zelfs als leg je ze op het eerste gezicht prima aan, er kan toch nog wat misgaan.

Dicht is niet altijd dicht

Leidingen die je aan elkaar koppelt, moeten echt goed gekoppeld zijn. Dicht is dicht, vast is vast, zou je zeggen, maar gaat hier niet op. Iedere speling, hoe klein ook, kan tot problemen leiden. Tot lekkage, van water of gas, dat zo langzaam verloopt dat je het niet eens merkt. Totdat je plots met de gevolgen wordt geconfronteerd…
Dit geldt voor jouw huis, maar zeker ook op plekken waar de leidingen nog eens veel groter en talrijker zijn. In fabrieken, in de industrie. Hier kan lekkage, hoe klein ook, nog veel grotere gevolgen hebben. Met O ringen wordt ervoor gezorgd dat leidingen perfect op elkaar aansluiten en er geen enkele speling meer mogelijk is. Eindkappen dichten de boel goed af. Belangrijk, want net als thuis wil je dat dicht ook echt dicht is, en er gegarandeerd niets uit de leidingen kan stromen.