Huizenmarkt

  • door

We krijgen er vroeg of laat allemaal mee te maken, je komt in aanraking met de huizenmarkt. Jongeren die zelfstandig gaan wonen, ouderen die doorstromen naar een andere woning of bejaarden die kleiner of verzorgd willen gaan wonen. De huizenmarkt staat de laatste tijd nogal onder druk in ons land. Huurwoningen zijn schaars, de vraag is vele malen groter dan het aanbod. Vaak rest niets anders dan wachten of je ingeloot wordt voor een woning, maar dat doe je dan met vele anderen voor dezelfde woning. Bij de koopwoningen is het niet veel anders. De huizenprijzen breken momenteel alle records. Nog nooit waren huizen zo duur als op dit moment. Dit heeft ook een keerzijde. Voor steeds meer kopers is de grens van de betaalbaarheid bereikt. Hierdoor worden er minder huizen verkocht en dit heeft ook zijn weerslag op de huizenprijzen. Koopwoningen worden zelfs via veilingen verkocht. De hoogste online bieder is de gelukkige, soms zelfs zonder de woning bezichtigd te hebben. De steeds verder toenemende overheidsregels doen de huizenmarkt geen goed. Nieuwbouwprojecten liggen stil of worden uitgesteld. Op korte termijn worden niet veel veranderingen in deze situatie verwacht.

Kopen of huren

Vooral jonge starters staan voor dit dilemma. Huren is met de huidige situatie in vraag en aanbod in veel gevallen lastig. Kopen lijkt dan een gunstige optie maar dan moet wel de hoofdprijs betaald worden. Een groot voordeel van huren is dat je nergens aan vast zit, hooguit een maand opzegtermijn. Bij kopen geldt dan weer dat je door je hypotheekaflossingen waarde opbouwt, een spaarpotje voor later. Kortom het blijft een lastige keuze.

Verbouwen

Veel huizenbezitters besluiten hun woning te verbouwen in plaats van te gaan verhuizen. Naast een aanbouw of een keuken is de badkamer een veel gekozen optie om op te knappen. Badkamers zijn er in vele soorten en maten. Online is het heel eenvoudig om je eigen droombadkamer te ontwerpen. Populair is de inloopdouche. Niet meer douchen in een douchebak met een deur is voor velen een uitkomst. Een ruime inloopdouche heeft voor velen de voorkeur. De tegelvloer loopt schuin af naar de douchegoot zodat het water niet de badkamer inloopt. Verder kan je kiezen uit een ruim assortiment aan douchekoppen en stangen. De regendouche is een veelvuldig gekozen optie. Ook in wastafels en spiegels is er een zeer ruime keuze. Spiegels met ingebouwde verlichting en verwarming zijn een welkome aanvulling in de moderne badkamer. Kopen, huren of verbouwen de keuze is aan jou.