Een hypotheek afsluiten, hoe gaat dat in zijn werk?

  • door

Ga je binnenkort een eigen huis kopen? Dan ga je een hele spannende maar vooral ook een hele leuke tijd tegemoet. Misschien heb je al een beetje rond gekeken naar huizen of misschien heb je, je droomhuis al gevonden. Een belangrijke factor bij een huis kopen is uiteraard je hypotheek maar weet jij al wat je maximaal kan lenen? In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten over het afsluiten van een hypotheek.

Wat is een hypotheek?

Op het moment dat je een huis gaat kopen heb je geld nodig. Tegenwoordig gaan appartementen voor een minimaal anderhalve ton de woningmarkt op en eengezinswoningen zelfs voor een kleine drie ton. En ja, dat is een hoop geld! Geld dat je waarschijnlijk niet zomaar even op je spaarrekening hebt staan. Gelukkig heeft bijna niemand dit en zijn er hypotheekverstrekkers in het leven geroepen. Een hypotheekverstrekker is een bank of andere partij die jou een lening geeft. Met deze lening kan je onroerend goed kopen, een woning of appartement dus. Deze lening is je hypotheek en betaal je over een bepaalde periode weer terug aan de bank.

Hoe wordt je maximale hypotheek berekend?

Bij het bereken van je maximale hypotheek, de hoeveelheid geld die je maximaal kan lening, wordt er gekeken naar een aantal factoren. Deze factoren zijn onder andere je inkomen, de rente, de vraagprijs van de woning, de maandelijkse lasten en het maximale bedrag. Van deze factoren is je inkomen het belangrijkste. Je maandelijks bruto inkomen vertelt een verstrekker namelijk of je de  hypotheek ook weer kan terug betalen. Stel dat jij een hypotheek aanvraagt van 400.000 euro en je maar een bruto inkomen hebt van 2.000 euro per maand. Je maandelijkse lasten zou al snel op de 1.500 euro komen waardoor je eigenlijk geen geld meer overhoudt als je dit zou moeten betalen. Een hypotheekverstrekker heeft dan grote kans dat jij de maandelijkse terugbetaling niet kan doen en zal dit risico dan ook niet nemen aangezien ze wel graag weer hun geld terug willen zien.

Uit welke onderdelen bestaat een hypotheek?

De hypotheek zelf is opgebouwd uit de inkoopprijs, de risico’s en de kosten. Een verstrekker moet natuurlijk wel ergens dit geld vandaan weten te toveren en leent bijvoorbeeld geld bij de centrale bank of andere banken. Daarnaast heeft een verstrekkers ook nog te maken met bepaalde risico’s en willen ze er zelf ook graag nog wat aan verdienen. Dit gebeurt aan de hand van hypotheekrente en gemaakt kosten. Bij rente kan je bijvoorbeeld kiezen voor een hypotheekrente van 10 jaar vast maar ook van 5 jaar of van 20 hoger. Hoe langer jij de rente vastzet, hoe hoger het percentage wordt. Uiteindelijk hebben beide opties zo hun voordelen en nadelen. Welke hypotheekrente het meest geschikt is voor jou kan je daarom ook het beste laten uitrekenen door Hypotheekrente.nl.