Je pubers verjaardagsfeest

  • door

Het opgroeien van kinderen gaat snel. Je weet waarschijnlijk nog heel goed dat je je kleine baby in je armen had, de eerste dagen na de geboorte. Maar voor je het weet zijn het tieners die de puberteit in gaan en plotseling alleen maar van je weg willen te lijken. Daarnaast gaan ze natuurlijk willen experimenteren met uitgaan, feestjes en alcohol. Alhoewel de legale alcoholgrens verschoven is naar 18 willen veel jongeren nog altijd een feest op hun zestiende verjaardag of 18e verjaardag. We willen in dit artikel tips geven voor ouders die puberende kinderen willen helpen om een leuk verjaardagsfeest te organiseren.

Regels bespreken en vrijheid geven

Jongeren van deze leeftijd vinden het natuurlijk verschrikkelijk als ze een feest organiseren voor hun leeftijdsgenoten en vrienden maar hun ouders in de hoek staan op te letten wat er allemaal gebeurt. Maar je wilt als ouders natuurlijk ook niet alles maar laten en een overhoop huis, dronken jongeren of andere chaos in je huis hebben. Daarom is het een goed idee om met je kind openlijk de regels en zorgen te bespreken. Doe dit op een manier waarop je ze niet de regels oplegt maar met hem of haar overlegt wat de grenzen en regels zijn en dan ook vertrouwen en verantwoordelijkheid geeft. Op de avond van het feest zelf kun je het beste weggaan en zelf een leuke avond hebben. Maar druk je kind wel op het hart dat ze bellen als er iets gebeurt.

Muziek en waardevolle spullen

Het kan best gebeuren dat er op een huisfeest iets kapot gaat. Maar je wilt natuurlijk niet dat er waardevolle spullen gebroken worden zoals kunstwerken, glas en servies en elektronica. Zorg er daarom voor dat deze waardevolle spullen veilig weggestopt zijn tijdens het feest. Ik weet nog heel goed dat ik het geluid op mijn feest toen ik 16 werd erg hard zette en daardoor de geluidsinstallatie opblies. Mijn ouders waren niet boos aangezien het sowieso een oude geluidsinstallatie was maar een geluidsinstallatie huren is waarschijnlijk een goed idee.

Activiteiten

Bij feestactiviteiten denk je misschien aan kinderfeestjes. Jongeren willen het liefst kletsen, een biertje drinken en misschien dansen op een huisfeest. Maar dat is niet pers├ę waar. Ik weet nog goed op mijn eigen huisfeest dat we een biljarttafel op de keukentafel hadden geplaatst en een pingpongtafel in de kelder hadden. Dit was een groot succes en maakte het feest meteen een stuk dynamischer.