28 januari 2022

Jouw huidtint, ofwel ondertoon, uitvogelen

2 min read
inbouwspots

Als je een nieuwe lippenstift of foundation zoekt, dan kijk je waarschijnlijk als eerste naar de kleur. Het is echter niet ondenkbaar dat je een product koopt waar je in eerste instantie helemaal verliefd op bent, om er vervolgens thuis achter te komen dat het helemaal niet zo goed bij jou past. Waarschijnlijk komt dit door de ondertoon van jouw huid. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is dit totaal iets anders dan jouw huidskleur. Het gaat hierbij om de tint of toon die je kunt vinden onder het oppervlak van jouw huid. Als jij de juiste make-up producten wilt kopen dan is het belangrijk dat jij jouw eigen ondertoon determineert. Pas als jij deze informatie hebt kan je een goede keuze maken wat betreft jouw producten. 

Welke ondertonen zijn er?

Zoals ik in de inleidende paragraaf al heb vermeld, is een ondertoon dus compleet anders dan jouw huidskleur zelf. In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen drie verschillende soorten ondertonen. Warm, koud en neutraal. Sommige mensen zeggen dat er nog stappen tussen zitten, maar over het algemeen volstaan deze drie. Het klinkt misschien logisch dat hoe bleker de huid, hoe kouder de ondertoon. Dit is echter totaal niet waar. Ook mensen met een hele donkere huidskleur kunnen een koude ondertoon hebben, en erg bleke mensen kunnen een warme ondertoon hebben. Het is belangrijk dat je het verschil tussen huidskleur en ondertoon goed begrijpt, anders ga je waarschijnlijk alsnog de mist in. Je wilt niet nog een keer een miskoop begaan en met verkeerde producten thuis zitten, toch?

Hoe bepaal jij jouw ondertoon?

Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen om jouw ondertoon uit te vogelen. Als eerste kun je het beste naar jouw aderen kijken, bijvoorbeeld in jouw armen. De kleur die jouw aderen lijken te hebben geeft in redelijke mate aan wat voor ondertoon je hebt. Hiervoor heb je fel licht nodig, bijvoorbeeld inbouwspots in de badkamer, of als het mogelijk is met natuurlijk licht. Als jouw aderen voornamelijk groen lijken, dan heb je waarschijnlijk een warme ondertoon. Blauwe of paars-achtige aderen duiden respectievelijk juist op een neutrale of koude ondertoon. Een andere manier om een idee te krijgen is om op te letten wat voor sieraden jou beter staan. Als jij goudkleur beter vindt staan dan is het waarschijnlijk een warme ondertoon. Daarentegen past zilver weer beter bij een koude ondertoon. Hoe dan ook, denk er dus om dat jouw ondertoon van belang is bij het vinden van de juiste make-up producten!