28 januari 2022

Nationaal Programma Onderwijs: dit houdt het in

2 min read

Misschien heb je er al eens van gehoord, het Nationaal Programma Onderwijs. Dit is een steunpakket en investeringsprogramma van de overheid voor een groot gedeelte voor basis- en middelbaar onderwijs. Het geld dat beschikbaar wordt gesteld, wordt door scholen gebruikt om achterstanden en andere problemen op te kunnen lossen die door de coronacrisis zijn ontstaan. In onderstaande blog lees je hier meer over.

Zo werkt het Nationaal Programma Onderwijs

Er komt veel geld vrij: zo’n 5,8 miljard euro gaat naar het funderend onderwijs. Zij kunnen dit inzetten om school-specifieke problemen op te lossen. Er komt vanuit de overheid geen specifiek doel waar het geld heen moet gaan. Wel moeten ze de keuzes verantwoorden. Daarom moeten de scholen eerst een analyse doen: waar bevinden zich de problemen en met welke maatregelen en middelen die opgelost kunnen worden. Als dat gebeurt is, dan kunnen ze kiezen uit een lijst van effectieve en bewezen interventies. Deze zetten ze dan in om de problemen op te lossen.

Interventies

Deel van het Nationaal Programma Onderwijs is dat scholen de problemen die zich voordoen op school-, leerling- en docentniveau moeten oplossen met wetenschappelijk bewezen interventies. Scholen hebben keuze uit onder andere de volgende interventies:

  • Meer onderwijs naast reguliere schooltijden. Denk hierbij aan lente- of zomerschool. Ook kunnen leerlingen zogenaamd voor- en vroegschoolse interventies krijgen. Zo worden al op tijd bijgespijkerd en klaargestoomd voor een succesvolle onderwijstijd.
  • Effectiever en individueler onderwijs geven. Hiermee wordt bedoeld individuele begeleiding, zoals één-op-één begeleiding, individuele instructie of het lesgeven in kleine groepjes.
  • Sociaal-emotionele activiteiten. Scholen kunnen ook kiezen uit interventies gerelateerd aan sociaal-emotionele of fysieke ontwikkeling. Zo kunnen er bijvoorbeeld extra sportlessen worden gegeven of extra culturele activiteiten en excursies.

Welke interventie een school ook kiest, het moet passen bij de problemen die zich echt voordoen in het onderwijs. Het fijne aan het Nationaal Programma Onderwijs is dat scholen dit zelf kunnen bepalen en het geld dus gericht en onderbouwd kunnen inzetten. Meer weten? Kijk eens op de website van Stichting LeerKRACHT.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *