Op leeftijd? Toch mobiel

  • door

Als je er al wat jaren op hebt zitten, zal je gaandeweg merken dat je niet meer zo flexibel en mobiel bent als vroeger. Dit kan komen door lichamelijke functies die niet meer zo makkelijk werken als toen je zestien was. Of het kan komen door gebrek aan een rijbewijs. Maar je voelt je nog goed en wilt nog van alles doen. Dan moet je wel rond kunnen komen. Ik heb het dan niet persé over geld maar over de mogelijkheid van reizen door middel van vervoer en beweging. Zo kan je je hobby blijven uitoefenen, familie en vrienden blijven zien en stel je het achter de geraniums zitten zo lang mogelijk uit. We leven en daar moet van genoten worden. Hoe kom je dan rond als je op leeftijd bent?

Korting op het OV

In de meeste delen van het land is het OV heel goed geregeld. Nu kan het wat afschrikken omdat het betalen per reisje nogal in de kosten kan gaan lopen. Gelukkig hebben de meeste openbare vervoerders abonnementen die deze kosten drukken. Je betaalt dan één keer en kan vervolgens naar de regels en voorwaarden van het abonnement reizen. Nu zijn er gewone abonnementen maar ook abonnementen speciaal voor ouderen. Mensen boven een bepaalde leeftijd krijgen dan extra korting. Even opzoeken maar.

Wanneer het kan, neem je het ervan

Maar wanneer je op leeftijd bent, heb je soms gewoon geen zin meer in het wachten op de bus. Wanneer het in het budget past, kan je dan ook zo nu en dan kiezen voor persoonlijk vervoer per taxi. Of misschien een reisje met vriendinnen. Zo neem je het er op deze dagen nog eens van. Als het na al deze jaren nog niet mag, wanneer dan wel. Er is helemaal niets mis met jezelf een goed verwennen.

Blijf bewegen

De laatste manier van vervoer is misschien wel de belangrijkste. Dit gaat namelijk ook de gezondheid van je lichaam aan. Ongeacht je leeftijd is het belangrijk om in beweging te blijven. Mensen die dit hun hele leven regelmatig gedaan hebben, zullen als ze ouder zijn minder snel lichamelijke ongemakken wat dat betreft meemaken. En ook wanneer je wat meer hulp nodig hebt bij het bewegen, zijn daar genoeg hulpmiddelen voor. Een rollator maakt wandelingen en boodschappentripjes een stuk makkelijker. Een investering in je lichaam en ééntje die je later geld scheelt. Je hoeft niet altijd met de bus.