Deze handige voertuigen mag je niet missen op stal!

  • door

Voor de buitenwereld lijkt het misschien alsof we niet meer uitspoken op stal dan een beetje poetsen en rijden maar de echte paardenmensen onder ons weten natuurlijk dat dit hele andere koek is. Een echt paardenmens heeft zijn of haar planning voor de volgende dag al helemaal uitgedacht zodat alle vier de paarden er evenveel uitkomen, dat alle stallen op tijd zijn gemest, dat ze blinkend en wel weer op stal staan en dat ze zowel in de ochtend, middag als avond voorzien zijn van een goede vullende maaltijd en misschien nog wel een lekkere snack. Een paard onderhouden is hard werken en daar kunnen we soms wel wat hulp bij gebruiken.

Een fijne en grote kruiwagen

Paarden eten veel, heel veel. Een gemiddeld paard eerst gemiddeld zo’n 3 kilo brok op een dag en 10 kilo ruwvoer. Een gedeelte van het voer wordt uiteraard gebruikt door het lichaam maar de rest van het voer komt er ook weer uit. Een paard zijn stal moet dan ook minsten één keer per dag, soms wel twee keer, worden uitgemest. En voor dat uitmesten hebben we uiteraard een kruiwagen nodig. Veel paardenmeisje kennen misschien nog wel die zware ijzeren kruiwagens van vroeger die leeg al veel te zwaar waren om te tillen, laat staan als je hem na het uitmesten moest legen. Tegenwoordig zijn er gelukkig veel betere modellen op de markt zoals bijvoorbeeld de kruiwagens van kunststof. Veel lichter en dus veel fijner om te gebruiken.

Een shovel of uitschudmachine

De kleine baaltjes hooi zijn uiteraard nog wel prima open te maken en te verdelen maar met de kuilbalen is dat net even andere koek. De kuilbalen zijn vaak helemaal ingerold kuil en krijg je niet zomaar even los, zeker niet als je de baal net verkeerd past hebt. De shovel biedt hier uiteraard uitkomst. Pak de baal met de shovel beet aan de goede zijde en schud de baal zachtjes los. Je zult merken dat je dit een aantal keer moet doen voordat de baal helemaal is uitgeschud. Daarna kun je de shovel ook nog gebruiken om de hooikar te vullen met het kuil. Heeft jouw stal net iets meer budget? Dan is een uitschudmachine ook een uitkomst. Deze machine werkt eigenlijk soortgelijk aan de shovel alleen hoef je de baal hier alleen maar in te leggen. De machine doet de rest van je.

Een automatische voerkar

Last but not least, een automatische voerkar. Minimaal drie keer per dag loop je op en neer met je kruiwagen om hooi en biks uit te delen aan de paarden of misschien hebben ze bij jou op stal wel een voerkar. Het kan alleen best zijn dat jij deze voerkar nog voor moet trekken. Alles behalve een fijn karweitje als deze net gevuld is met mix. Een automatische voerkar is een van de nieuwere modellen en wordt steeds vaker op stal gezien. Jouw stal kan ook niet achterblijven toch?