Technische snufjes

  • door

Wat is dat toch met mannen en gadgets? Natuurlijk is het generaliserend, maar als er iemand in mijn omgeving enthousiast verteld over een of ander nieuw technologisch wonder, is het toch meestal een man. Misschien valt het me zo op, omdat ik daar zelf niet zo mee bezig ben. Ik vind het altijd wel leuk om iemand enthousiast over een iets te horen praten, dus ik stoor me er geheel niet aan. Het maakt me juist vrolijk en daarnaast ben ik erdoor gefascineerd dat iemand zo enthousiast over een product kan zijn waarvan ik zelf nog niet het bestaan wist. Het is goed om mensen in je omgeving te hebben die zich voor andere dingen interesseren dan jij. Zo hou je elkaar een beetje op de hoogte.

Rondleiding

Zo herinner ik me nog goed dat ik voor het eerst een flatscreen zag. Een oud-huisgenoot was net gaan samenwonen en ik ging met mijn huisgenoten op bezoek bij hen. We kregen een rondleiding. Het was een leuk huis met mooie ligging en ze hadden het gezellig ingericht. De ogen van de man van het stel gingen glinsteren toen we bij het gedeelte kwamen waar hij vooral erg trots op was. Hij wees naar een (in mijn ogen) gigantische flatscreen die aan de muur was bevestigd. Hij demonstreerde hoe je de tv middels de TV beugel naar voren kon halen en wat naar links of rechts kon draaien. Vervolgens ging hij op de bank zitten om te demonstreren hoe hij zou gaan genieten van deze luxe. Hij keek ons verwachtingsvol aan, wachtend op de oe’s en a’s die we ons zouden laten ontvallen. Wat we uiteraard braaf deden. Maar we deden het ook een beetje lachend, omdat we het grappig vonden hoe blij hij met deze investering was. Gelukkig kon hij er zelf ook om lachen. De oud-huisgenoot vertelde dat hij er echt een punt van had gemaakt dat ze zo’n flatscreen en TV beugel zouden aanschaffen. Als het kan, moet je elkaar dat soort gelukjes natuurlijk ook gunnen.

Uitproberen

Zoals dat gaat met nieuwe technologie, is er altijd een kleine groep die vooraan staat bij de aanschaf. De rest van de consumenten moet nog overtuigd worden en wacht geduldig af hoezeer het technologisch snufje bevalt. Het is duidelijk dat de flatscreen erg goed was bevallen bij die kleine groep mensen die het als eersten uitprobeerden. Want nu heeft bijna iedereen er een. Het voordeel van even afwachten of het anderen bevalt, is natuurlijk ook dat het product goedkoper wordt als het inderdaad succesvol blijkt. Hoe meer ervan besteld worden, hoe goedkoper het geproduceerd kan worden. Maar voor die kleine groep die graag vooraan staat, is een hoge prijs geen hobbel. Het genot van zo’n nieuwe innovatie als een van de eersten uitproberen, telt voor hen veel zwaarder dan de prijs. Ze hebben het er voor over. En de grote groep is hen er dankbaar voor.