Vrijgezellenfeest: vier een eeuwenoud feest samen

  • door
vrijgezellenfeest

Een vriendin van mij ging trouwen. Dat bracht de nodige organisatorische drukte met zich mee want ze had mij gevraagd haar vrijgezellenfeest te organiseren. Volgens de traditie moet dat georganiseerd worden door iemand uit de vriendenkring en ze vond mij de aangewezen persoon. Ik vond het een hele eer, maar ik vond het ook heel lastig. Ik had het nog nooit gedaan en de vrijgezellenfeesten die ik kende, waren niet echt haar stijl of die van mij. In gedachten zag ik groepen mensen, belachelijk verkleed over straat gaan of half dronken achter de bar hangen. Mijn vriendin zou het echt afschuwelijk vinden als ik haar zoiets liet doen. Het moest iets zijn waar ze later met veel plezier op zou terugkijken. Dat vond ik heel belangrijk. En dus begon ik op internet en daar leerde ik heel wat over het vrijgezellenfeest.

Vrijgezellenfeest: terug naar de Grieken

Een vrijgezellenfeest lijkt een moderne trend, maar dat is het dus niet. In de vijfde eeuw voor Christus organiseerden soldaten al een geweldig diner voor een mede soldaat die ging trouwen. Maar een vrijgezellenfeest was wel echt een strikte mannenaangelegenheid tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw. De term vrijgezellenfeest heeft bij veel mensen een negatieve klank. Drank en seks stonden voorop bij de vroegere feesten. Ook dat hoort een beetje bij de achtergrond van dit feest. Met een huwelijk zou de man immers zijn seksuele vrijheid opgegeven. Gelukkig is deze tijd nu echt voorbij. Een vrijgezellenfeest is nu een leuke activiteit waarbij de voltallige vriendenkring is uitgenodigd. Het gaat erom met elkaar iets uitdagends of gezelligs te doen en daarbij de aanstaande bruid of bruidegom eens flink in het zonnetje te zetten.

Geweldige avond

Met deze achtergrond in gedachten ging ik verder zoeken en ik kwam echt op de leukste ideeën. Van een kookwedstrijd tot  een make-up workshop, van De Mol tot een foute kersttrui maken, alles kan. Uiteindelijk ging ik voor een workshop bonbons maken aangezien mijn vriendin gek is op chocolade. Het bleek echt een schot in de roos. We hebben enorm gelachen, vreselijk veel gesnoept en uiteindelijk heel veel lekkere bonbons gemaakt. Iets wat sommigen van ons van plan zijn thuis door te zetten. Mijn vriendin kijkt er met veel plezier op terug. En we hebben besloten dat, ook al is ze straks getrouwd, we snel weer zo’n leuke activiteit met elkaar gaan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *