Waarom is inkt voor de printer zo duur?

  • door
printer

Het is ontzettend frustrerend wanneer jouw printer het begeeft halverwege een pagina. Soms besluit de printer om de pagina dan maar op te eten, of de printer stopt er zelfs helemaal mee. Mensen hebben altijd veel problemen met printers, en bovendien is de inkt behoorlijk prijzig. De inkt is in sommige gevallen zelfs duurder dan de printer zelf! Hoe komt dat nou toch? De technologie in zo’n printer is toch meer kostbaar dan de inkt? Fabrikanten van printers maken gebruik van een slim model om meer lange termijn inkomsten te verkrijgen. Daar zitten een aantal voordelen, maar ook een aantal nadelen aan.

Goedkope printers, dure inkt

Het feit dat de inkt in sommige gevallen meer kost dan de (inkjet) printer, ligt niet alleen aan de hoge prijs van de inkt. Deze printers zelf kun je vaak al voor een paar tientjes vinden. Het idee hierachter is dus dat mensen goedkope printers kopen, en vervolgens continu de peperdure inkt kopen om die goedkope printers te vergelijken. Uiteraard is het voor een business belangrijk om enige garantie van langetermijn inkomen te hebben. Een korte boost van inkomen is leuk voor de jaarboeken, maar dat maakt nog niet dat het bedrijf financieel gezond is. Door inkomsten voor een lange periode vast te leggen kunnen fabrikanten meer geld investeren in langdurige onderzoekstrajecten. Als het goed is leveren die onderzoeken betere technologie op die ook voor de consumenten zoals jij en ik voordelig zijn. Helaas zitten er ook een aantal nadelen aan.

Achterblijvende technologie

Als die bedrijven inkomsten voor lange termijn hebben vastgelegd, waarom hebben zoveel mensen dan nog steeds problemen met hun goedkope printers? Het is moeilijk aan te wijzen waarom dit het geval is, of dat het op grote schaal een groot probleem is. Toch blijft het zo dat veel mensen het idee hebben dat zij zich scheel betalen aan de inkt zonder dat zij hier enige kwaliteit voor terug zien. Fabrikanten proberen op veel manieren tegen te gaan dat inkt van een ander merk gebruikt wordt, want dat zou in hun inkomen vreten. Ze maken immers weinig winst op de verkoop van printers. Gelukkig is het niet illegaal om wél een ander merk inkt te gebruiken. Er zijn dan ook veel goedkopere merken inkt op de markt, die bijvoorbeeld de peperdure HP inkt in de zelfde kwaliteit aanbiedt. Zo kun je bijvoorbeeld HP 301 inkt voor een fractie van de originele prijs vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *