1 december 2021

Wanneer heb je recht op een bijstandsuitkering?

2 min read
advocaat

advocaat

In Nederland heeft iedereen recht op een leefbaar inkomen, waarmee je je vaste lasten en voedsel kunt bekostigen. Omdat de meeste mensen gewoon werken is dit geen probleem, maar het kan zomaar gebeuren dat een deel van je inkomen wegvalt. Je vaste lasten blijven gewoon doorlopen, dus wat moet je nu doen? Mogelijk heb je recht op een bijstandsuitkering.

Wanneer heb je recht op een bijstandsuitkering?

Niet iedereen heeft zomaar recht op een bijstandsuitkering, anders zou iedereen natuurlijk een extra zakcentje kunnen innen bij de overheid. In Nederland hebben we de volgende regels opgesteld om te bepalen of je recht hebt op een uitkering:

  • Je bent Nederlands en bent woonachtig in Nederland.
  • Je bent 18 jaar of ouder.
  • Je inkomen is niet hoog genoeg om je levensonderhoud te bekostigen.
  • Je hebt geen recht op een andere uitkering die je kan helpen bij het bekostigen van je levensonderhoud.
  • Je zit niet in de gevangenis of andere opvang.

Veelvoorkomende problemen bij een uitkering

Wanneer je een uitkering ontvangt, wil het nog wel eens voorkomen dat er onterecht vakantiegeld ingehouden wordt. Wanneer dit gebeurt moet je direct in actie komen, want ondanks de kleine bonus mag dit niet ingehouden worden op je uitkering, iedereen heeft namelijk recht op vakantiegeld. Gebeurt dit toch, neem dan direct contact op met een advocaat zoals www.walkerwittenslegeradvocaten.nl die gespecialiseerd zijn in bijstandsrecht. 

Hoe kom je uit de bijstand?

Als je er eenmaal inzit is het van belang dat je ook weer zo snel mogelijk uit de bijstand weet te komen. Hoewel het je helpt om in je levensonderhoud te voorzien, is het geen vetpot en is sparen ontzettend lastig. Blijf daarom solliciteren en probeer zoveel mogelijk cursussen en certificaten te halen zodat je in aanmerking kan komen voor beter betaalde functies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *