Wat doet een landmeter?

  • door

Een landmeter is iemand die zich bezig houdt met geodesie. Oftewel het uitvoeren van metingen op grond waar werkzaamheden verricht worden, of waar al werkzaamheden plaatsvinden. Er worden door een landmeter ook metingen verricht om landkaarten op te stellen. Of metingen om grenzen van grond en percelen te bepalen. Binnen het vakgebied kunnen ook andere ruimten worden opgemeten die zich bijvoorbeeld onder de grond of het water bevinden. Om landmeter te worden heb je minstens een MBO-opleiding richting de geodesie afgerond. Hierbij kun je denken aan opleidingen zoals MBO Landmeetkunde/Geodesie, Civiele techniek, Weg- en Waterbouw of Infratechniek. Maar ook met een HBO-opleiding Geodesie/Landmeetkunde, Civiele techniek of Built Environment  zou je aan de slag kunnen als landmeter. Vaak gaan bedrijven zoals Boon Landmeten aan het werk voor onder andere overheidsinstellingen, ingenieursbureaus, landmeetkundige bureaus en aannemers.

Wat voor werkzaamheden heeft een landmeter? 

Landmeters maken gebruik van landmeetkundige instrumenten om grond in te meten. Instrumenten zoals een tachymeter, GPS, total station. Maar dat is niet de enige taak van een landmeter. Onder de verdere werkzaamheden valt ook het efficiënt en nauwkeurig verwerken van de verkregen meetdata. Dit wordt gedaan via software zoals CAD-applicaties, MicroStation, GIS, dg DIALOG en Move3. Daarnaast is een landmeter ook druk in de weer met onder andere revisiemetingen, topografie metingen, kadastrale grens reconstructies, maatvoering, hoogtemetingen, of het verkavelen van grond. Ook zal een landmeter regelmatig een adviserende rol spelen In een senior of specialistische functie. 

Over welke vaardigheden moet een landmeter beschikken? 

Om goed te zijn in zijn of haar werk moet een landmeter over een aantal vaardigheden beschikken. Zo is het belangrijk dat ze een sterke wiskundig en ruimtelijk inzicht hebben en goed zijn met details. Andere vaardigheden waar vaak naar gezocht wordt in deze functie zijn zelfstandigheid, kwaliteitsgerichtheid en sterke communicatieve vaardigheden.

Bron: https://boon-landmeten.nl/