Wat is astrologie?

  • door
inbouwspots

Tegenwoordig hebben we kunstlicht. Licht in huis en op straat. Door deze lichtvervuiling zien we veel minder van onze sterrenhemel. Dit was in het verleden wel anders. Mensen zijn in het verleden altijd al onder de indruk van de sterrenhemel geweest. Ze begonnen al vroeg met het leggen van verbranden tussen de bewegingen van de hemellichamen en de gebeurtenissen hier op aarde. Zo wordt in de landbouw nog steeds gebruik gemaakt van de stand van de maan om te bepalen of het tijd is om te zaaien of te oogsten. In dit artikel lees je wat astrologie is en hoe het is ontstaan.

Het ontstaan

De Zon bepaalt al sinds ons bestaan het ritme van dag en nacht. De warmte van de zon gaat over in de duisternis van de nacht. De maan ondergaat verschillende fases waarbij een cyclus 28 dagen in beslag neemt. Zo kennen we de Nieuwe maan. Men ontdekte dat de Nieuwe maan een goed moment is om nieuwe gewassen in te zaaien. Door te zaaien bij een Nieuwe maan groeide de gewassen beter en was de opbrengst hoger. Vandaag de dag wordt hiermee nog steeds rekening gehouden bij het zaaien.

De mens ontdekte ook dat het oogsten het beste gedaan kon worden als het Volle maan was. Door te oogsten bij Volle maan konden de granen, groenten of vruchten langer worden bewaard. Dit omdat bij de Afnemende Maan (die volgt op de Volle maan) de sappen zich uit het gewas terugtrekken. Zo beschimmeld het minder snel en kan je het langer bewaren.

Nu is dit misschien voor boeren erg interessant maar deze voorbeelden dienen om te illustreren dat de mens ontdekte dat er een relatie is tussen de bewegingen van hemellichamen en gebeurtenissen hier op aarde.

Door de komst van het kunstlicht zijn we ons minder verbonden gaan voelen met de hemellichamen maar de laatste jaren groeit de belangstelling voor de astrologie weer. Bij inheemse culturen is men nog wel verbonden met de bewegingen van de hemellichamen. Daar worden beslissingen dan ook nog echt genomen door eerst een astroloog te raadplegen.

In het verleden was astronomie en astrologie nog één vakgebied. Tegenwoordig zijn dit twee aparte vakgebieden die als overeenkomst het bestuderen van hemellichamen hebben. In de astronomie is men meer wetenschappelijk bezig en probeert men verklaringen te vinden voor de observaties die worden gedaan. In de astrologie probeert men de observaties te vertalen naar gebeurtenissen hier op aarde. ‘Astro’ in astronomie en astrologie is afkomstig van het Griekse woord Astron. Astron betekend ster.

De sterrenbeelden

In de astrologie worden wiskundige metingen van de hemellichamen gemaakt. Van onze Zon, Maan en planeten is een dierenriem gemaakt. Hieraan zijn 12 tekens toegevoegd, de 12 dierenriemtekens. In de volksmond noemen we deze dierenriemtekens de sterrenbeelden. De horoscoop tekening die astrologen van de hemellichamen hebben gemaakt toont de verbindingen die de dierenriemtekens onderling met elkaar hebben. Het kan beschouwd worden als 1 geheel omdat alles, via wiskundige bewegingen, met elkaar verbonden is. Het heelal is constant in beweging maar wel via voorspelbare patronen. Omdat deze patronen te voorspelen zijn kunnen astrologen voorspellingen maken over gebeurtenissen die hier op aarde plaats zullen vinden.

De planeten waar astologen rekening mee houden in hun berekeningen zijn de Zon, de Maan, Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto.

De 12 dierenriemtekens die astrologen aanhouden zijn Ram, Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw, Maagd,  Weegschaal, Schorpioen, Boogschutter, Steenbok, Waterman en Vissen.

Interessant feitje is dat er eigenlijk nog een 13e dierenriemteken is. Dit is een vergeten sterrenbeeld die zich tussen de Schorpioen en Boogschutter bevind. Het gaat om mensen die geboren zijn tussen 29 november en 17 december en eigenlijk Boogschutter zijn. Dit 13e dierenriemteken is de Slangendrager. Het is onbekend waarom de Slangendrager geen deel uitmaakt van de sterrenbeelden die we gebruiken. De dierenriemtekens zijn in de tijd van de Babyloniërs bedacht en in die tijd had men al de kennis van de Slangendrager. Niemand weet waarom de Babyloniërs destijds hadden besloten de Slangendrager uit te sluiten voor de dierenriemtekens. 

GeboortehoroscoopDe datum waarop je geboren bent bepaalt je sterrenbeeld. De horoscopen die je in de magazines kunt lezen zijn altijd ingedeeld op deze sterrenbeelden. Zo is een Ram tussen 21 maart en 19 april geboren, een Stier tussen 20 april en 20 mei, een Tweelingen tussen 21 mei en 20 juni enz. Het moment waarop je geboren bent is van invloed op wie je zal zijn in het leven. Het bepaalt je karakter en andere eigenschappen. In de periode waarin je geboren bent hadden de hemellichamen een bepaalde positie ten opzichte van de aarde. Dit is echter niet zo nauwkeurig. Op de eerste plaats omdat er een tijdsframe van een maand wordt genomen die je sterrenbeeld bepaalt. En op de tweede plaats is de plek op de aarde waar je was van grote invloed op je positie ten opzichte van de hemellichamen. Deze nadelen van de algemene sterrenbeeld horoscopen worden ondervangen met de geboortehoroscoop.

Voor het bepalen van een geboortehoroscoop maakt een astroloog aan de hand van berekeningen de stand van de hemellichamen op het exacte tijdstip dat je geboren bent. Hierin wordt ook de plaats waar je geboren bent meegenomen. Je kunt je voorstellen dat iemand die in Rotterdam geboren is een totaal andere positie had ten opzichte van de hemellichamen dan iemand die, aan de andere kant van de wereld, in Sydney geboren is.

Voor het maken van de geboortehoroscoop maakt een astroloog gebruik van speciale computerprogramma’s. In het verleden was dit een arbeidsintensieve klus maar dat gaat nu gelukkig een stuk makkelijker. Een astroloog is vervolgens nog wel veel tijd kwijt aan het maken van de interpretaties en het uitschrijven van je persoonlijke geboortehoroscoop. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *