Zzp’ers opgelet: kies je voor particuliere of zakelijke energie?

  • door

Nederland kent een groeiend aantal zzp’ers: steeds meer mensen beginnen met het ondernemerschap. Dat betekent dat ook steeds meer zelfstandige ondernemers zijn die hun eigen zakelijke energie moeten regelen. De kans is groot dat je als zzp’er een deel of alles van je werkzaamheden thuis beoefent. Moet je in dat geval kiezen voor zzp energie of kun je gewoon gebruik blijven maken van je particuliere energie? Eerder was een zelfstandig ondernemer eigenlijk altijd voordeliger uit met particuliere energie op het huisadres. De laatste jaren is er echter het één en ander veranderd voor de ondernemer zonder personeel, waardoor zakelijke energie ook interessant lijkt te zijn. In dit artikel vertellen we je meer over of je als zzp’er beter zakelijke of particuliere energie af kunt nemen.

Aantrekkelijke prijzen bij zakelijke energie voor zzp

Wist je dat steeds meer zelfstandigen kiezen voor zakelijke energie? Dat is niet voor niets: de laatste jaren zijn de prijzen voor zakelijke energie aan huis namelijk alleen maar aantrekkelijker geworden. Energieleveranciers die zakelijke energie aanbieden, kunnen over het algemeen vaker stunten met hun prijzen dan particuliere leveranciers. Hierbij geldt overigens wel: des te meer energie je verbruikt, des te goedkoper je in verhouding uit bent. Ben je dus een freelance schrijver die vrij weinig energie verbruikt dan biedt een particulier energiecontract vaak voldoende voordelen. Maak je echter veel gebruik van stroom omdat je bijvoorbeeld freelance houtbewerker of freelance videograaf bent? In dat geval is het zeker aan te raden om eens te kijken wat zakelijke energieleveranciers met hun aanbiedingen voor je kunnen betekenen.

Hele snelle service voor zakelijke klanten

Een ander groot voordeel van zakelijke energie aan huis is dat de service voor zakelijke klanten vaak veel beter is dan voor particuliere klanten. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar je zult zien dat het in de praktijk zo werkt. Heb je bijvoorbeeld een probleem met je zakelijke energie en zit je bij een zakelijke leverancier? De kans dat je snel en goed geholpen wordt is vaak groter dan wanneer je een particulier bedrijf moet contacteren. Particuliere leveranciers hebben vaak een klantenservice die nog drukker is dan energiebedrijven die zakelijke energie leveren. Ook hierbij ligt het er natuurlijk maar net aan wat je zelf verwacht en hoeveel energie je verbruikt. Vind je het fijn om te genieten van kwalitatieve service dan is zakelijke energie wederom een prima keuze. Ben je echter als zzp’er al blij met je particuliere energie dan is het ook prima om daar te blijven.

BTW aftrekken van zakelijke energiekosten

Tot slot is het goed om te weten dat je van je zakelijke energiekosten een deel van de BTW bij de Belastingdienst mag aftrekken, mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Hierbij maakt het niet uit of je zakelijke of particuliere energie afneemt voor je werkzaamheden als zzp. Zo moet je een aparte werkruimte hebben die een eigen opgang heeft, waar iemand die je bijvoorbeeld niet zou kennen ook zou kunnen werken. Dat betekent dat de ruimte verhuurbaar is en toegankelijk is via een aparte deur. Daarnaast moet de ruimte eigen sanitaire voorzieningen hebben en moet je er het grootste deel van je werkzaamheden doen. Pas dan kun je kijken naar wat je eventueel terug zou kunnen krijgen wat betreft de BTW. Op Energie-Zakelijk.nl lees je meer over zakelijke energiekosten aftrekken bij de Belastingdienst. Kortom: als zzp’er kun je tegenwoordig zowel voor zakelijke als voor particuliere energie aan huis kiezen. Het is maar net wat er voor jouw branche het meest aantrekkelijk is en wat voor jezelf het beste werkt.